Datum: 15-04-2023
Locatie: 1e verdieping museum

Van 15 april 2023 t/m 14 april 2024 is de expositie 'Mondriaan op Walcheren, van figuratief naar abstract' te bezichtigen op de 1e verdieping van het museum.

Piet Mondriaan als landschapsschilder

Dat Piet Mondriaan (Amersfoort 1872 – New York 1944) wereldberoemd werd met zijn abstracte schilderkunst is bekend. Maar niet iedereen weet dat hij ook een heel goede landschapsschilder was. Met het schilderen van landschappen en portretten is hij zijn schilderscarrière begonnen. In die beginperiode groeide hij met zijn figuratieve werk uit tot een van de beste schilders van Nederland. In 1908 nodigde Jan Toorop hem uit om eens naar Zeeland te komen om de zomertentoonstelling in Domburg te bezoeken. Dat verblijf op Walcheren zou leiden tot een keerpunt in zijn ontwikkeling als schilder en daarin speelt Zeeland een cruciale rol. In de jaren dat hij in Domburg en omgeving verblijft gaat Mondriaan experimenteren met kleuren, lijnen, vormen en vlakken.

Mondriaan en de vuurtoren 't Hoge Licht

Het zou een voorportaal worden in zijn ontwikkeling naar abstractie en daarin speelt de vuurtoren van Westkapelle ook een rol. Als je Westkapelle nadert en je ziet in de verte de vuurtoren staan dan zie je een horizontale lijn van de horizon en een verticale lijn van de toren. In de tijd van Mondriaan is er nog weinig bebouwing en valt dit nog meer op. Mondriaan is er door gefascineerd en later zien we dat terug in zijn abstracte werken met zwarte horizontale en verticale lijnen. Er zijn maar liefst vijf schilderijen en één tekening van de toren bekend.

Expositie Mondriaan op Walcheren in het Polderhuis

De expositie laat de ontwikkeling zien van figuratief naar abstract. Er hangen replica’s van enkele landschappen uit zijn figuratieve periode, uit zijn Zeeuwse periode duinlandschappen, zeegezichten en vier vuurtorens en tot slot enkele abstracte werken. Voor deze tentoonstelling werken we samen met het Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg en het Kunstmuseum in Den Haag, dat de echte werken in zijn bezit heeft.

Meer informatie

De expositie is te bezoeken tijdens openingstijden van het museum. Kosten: entree museum.