(Natuur-)monumenten

De Kreek

De kreek in Westkapelle is ontstaan door de bombardementen in de oorlog in 1944. Door het bombarderen van de dijk stroomde er dag in dag uit enorme watermassa's door het gat in de dijk. Daardoor ontstonden twee diepe geulen, die nu de kreek vormen.
Het water in de kreek is nog altijd zout, waardoor er veel zoutwatervissen voorkomen zoals bot en paling. Ook is er forel uitgezet. Op het water zijn altijd wel aalscholvers, eenden, ganzen en andere vogels te vinden. Rondom de kreek zijn verschillende wandelpaden te vinden.

Het Vroon

Het Vroon is een waterrijk natuurgebied waar veel vogels te vinden zijn. Op de kale eilandjes broeden in het voorjaar tientallen kokmeeuwen, visdiefjes en kluten. Plevieren en strandlopers zijn altijd wel aanwezig. De plasjes en rietkragen zorgen voor verrassingen. In het terrein broeden verschillende ganzensoorten, eenden en fuutachtigen. Het gebied zelf is niet toegankelijk, maar  vanaf de dijk mooi te overzien. Neem een verrekijker mee en geniet van het drukke leven in het natuurgebied. 

Monumenten op de dijk

Op de lange dijk rondom Westkapelle staan verschillende monumenten.

Gedenkteken voor gesneuvelde Engelse bevrijders

Bij het duin Erika, ten zuiden van het voormalig overstroomde dijkgat, zijn twee gedenktekens naast elkaar geplaatst als herinnering aan de 172 bemanningsleden van de Engelse landingsvaartuigen die op 1 november 1944 bij Westkapelle zijn gesneuveld. Jaarlijks wordt hier op 1 november een herdenkingsbijeenkomst gehouden en kransen gelegd.

De Schoppesteele

In het duingebied bij de kreek staat 'De Schoppesteele', één van de vijf gedenktekens ter herinnering aan de bombardementen in 1944. De andere gedenktekens staan in Veere, Ritthem, Middelburg en Vlissingen. 'De Schoppesteele' is een zeven meter hoge metalen zuil, wat men kan zien als de steel van een spade, met daarop een langerekte ovalen vorm die een bom voorstelt. De bommen hebben de dijk doorboort en met spaden werden deze weer gedicht.

Shermantank

Bovenop de dijk bij het Polderhuis staat een 'Shermantank' als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en als dank en eerbetoon aan de bevrijders. De tank was ingezet bij de geallieerde landing van de Royal Marine Commandos op 1 november 1944. 

Molensteen van dijkmolen Prins Hendrik

Vlakbij de Shermantank staat een molensteen, afkomstig van dijkmolen 'Prins Hendrik' die verwoest is tijdens het bombardement van 3 oktober 1944.

Kunstobject Charley Toorop

Op de zeedijk staat een tastbare herinnering aan het veelvuldig verblijf van de beeldend kunstenaar Charley Toorop (1891-1955) in Westkapelle. Vanaf 1924 tot aan haar dood in 1955 bracht zij er bijna jaarlijks de zomermaanden door in Westkapelle. Het dorp en haar inwoners inspireerden haar tot het schilderen van haar beste werken en omgekeerd maakte zij hiermee Westkapelle en daarmee ook Zeeland bekend in binnen- en buitenland. 

Monument Molukkenkamp

Vlakbij het ijzeren torentje staat een monument dat herinnert aan het Molukkenkamp dat na de wederopbouw ontstond in het complex dat eerder gebruikt werd voor de arbeiders van de dijkdichting tussen 1945-1947.

Monument voor de burgerslachtoffers oktober 1944

Het monument achter de vuurtoren, ter herinnering aan de burgerslachtoffers van oktober 1944, is een wit hardstenen kruis, geplaatst op een cirkelvormig voetstuk van baksteen. Het kruis wordt omringd door een houten gedenkbank. Achter het kruis bevinden zich in een halve cirkel de graven van 158 oorlogsslachtoffers. Op elk graf is een zerk van natuursteen aangebracht. In het midden van de ring staat een gedenksteen.