Datum: 06-05-2021

Ivo van Beekhuizen is geïnterviewd door Omroep Zeeland over een object uit het museum. Ivo vertelt meer over de radio ontvanger, een object dat een cruciale rol in de oorlog speelde. Radio Oranje is bij iedereen wel bekend. Zaterdag 8 mei wordt het uitgezonden bij Omroep Zeeland. 

Radio ontvanger

De radio speelde in de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol. Vooral Radio Oranje was - met zijn uitzendingen vanuit Engeland - populair. Dat kwam met name doordat veel Nederlanders schoon genoeg hadden van de Duitse propaganda-uitzendingen op zenders die werden gecontroleerd door de Nazi's. De radio's waren begin 1940 nog groot. Bij gebrek aan materiaal en geld werden ze kleiner en kleiner.

In 1943 namen de Duitsers alle radioapparatuur in ons land in beslag. Vanaf dat moment kon Nederland alleen nog met zelfgebouwde of niet-ingeleverde radio's stiekem luisteren naar 'onze' zenders. De schatting is dat er in 44-45 zo'n 20 à 30 procent van de Nederlanders in het geheim een radio bezat.

museumitem radio

Hier zien we een illegale radio ontvanger, ingebouwd in een tabaksblik. De zelfgemaakte radio ontvangers werden veelal ‘ingebouwd’ in bijvoorbeeld een koffieblik, een stoof of in een dikke bijbel. Deze konden dat verstopt worden onder bijv. de vloer of in het zicht.

Er zat ook een gevaar aan vast voor het in bezit hebben van een illegale radio ontvanger. Mocht de Duitse bezetter je betrappen (bijv. door het uitpeilen) op het beluisteren van Radio Oranje of BBC kon je in het ergste geval de doodstraf krijgen.