Datum: 05-06-2021

Ivo van Beekhuizen is geïnterviewd door Omroep Zeeland over een object uit het museum. Ivo vertelt meer over de Lancaster bommenwerper. Zaterdag 5 juni wordt het uitgezonden bij Omroep Zeeland.

Op 3 oktober 1944 is Herbert Davy een van de Engelse militairen die betrokken zijn bij het bombardement op Westkapelle. Hij is boordschutter en de bommen die uit zijn vliegtuig vallen zorgen voor de doorbraak rond 14:00 uur. Thuisgekomen krijgt hij de complimenten van de legerleiding. In 2003 komt Herbert Davy voor het eerst sinds 1944 op het vaste land. Hij brengt een bezoek aan Westkapelle en is verbaasd om het gastvrije onthaal. In de jaren 60 heeft hij namelijk het vertaalde boek van Den Doolaard gelezen (Roll back the sea) waarin hij gelezen heeft over de drama’s en de schade na de bombardementen.
Hij was zo onder de indruk van Westkapelle en de veerkracht van de mensen dat hij iets bijzonders wilde geven. Bij de opening van het museum in 2004 schonk hij deze miniatuur Lancaster aan het Polderhuis. Dit model was speciaal voor hem gemaakt door de postbode in zijn dorp, een soort eerbetoon aan hem. Nu is het vliegtuigje een blijvende herinnering aan toen.

lancaster bommenwerper

202106 bemanning