Sherman tank Westkapelle

In Westkapelle staat boven op de zeedijk een Sherman tank. Deze Sherman tank is een monument en staat symbool voor de bevrijding van Westkapelle. Een mooi rustpunt tijdens een wandeling langs de Noordzee.

Oorlogsmonument

De Sherman tank staat als oorlogsmonument sinds 1961 op de dijk. De tank is in november 1944 aan land gekomen in de Slag om de Schelde tijdens operatie Infatuate II. De Sherman tank was een Crab uitvoering, dat betekent dat er een mijnenveeguitrustig op gebouwd was. Die is er eind jaren ’50 afgehaald.
De tank is een belangrijk symbool voor de bevrijding van Westkapelle (Walcheren) en de Slag om de Schelde. Het boek ‘Slag om de Schelde 1944’ laat deze belangrijke rol zien. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Polderhuis. 

Renovatie van de Sherman tank

De Sherman tank is al verschillende keren gerestaureerd. De laatste keer in 2020. De Sherman tank in Westkapelle werd opgehaald door vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum Zeeland). Na een grondige restauratie is de Sherman tank in oktober 2021 teruggebracht naar Westkapelle. 

 

Meer informatie

In de museumwinkel is het boekje ‘Tanks op Westkapelle’ te koop voor € 9,99. Hierin staat de geschiedenis van alle tanks die (bijna) geland zijn op 1 november 1944.