Invasiemonument Westkapelle 800 jaar

Wat hebben we een prachtige viering van 800 jaar Westkapelle stadsrechten achter de rug. Een feest voor iedereen. Denk aan de optocht met versierde wagens, een geweldig gezellige markt en leuke feesten in de tent bij het Kasteel. Een herdenkingsfeest om trots op te zijn. En er staat een nieuwe herdenking voor de deur. Maar helaas niet één met een feestelijk karakter. Bij het Polderhuis worden jaarlijks de slachtoffers herdacht die zijn gevallen bij de invasie van Westkapelle op 1 november 1944. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat deze invasie, die het begin was van de bevrijding van Nederland en onderdeel van de Slag om de Schelde, plaats vond.

Slag om de Schelde: 80 jarige herdenking

Deze Slag om de Schelde, en meer specifiek de landing/invasie bij de tank, verdient het om verankerd te blijven in het geheugen van éénieder. We zien echter dat de veteranen van toen ons ontvallen zijn. Hun kinderen, die jaren naar Westkapelle kwamen om hun vaders te eren en herdenken, zijn inmiddels ook op hoge leeftijd. Het gaat in de komende jaren dan ook steeds meer over de derde en vierde generatie. En zoals overal zien we dat als afstand groter wordt, interesse afneemt.

Herdenkingsplaats bij het Polderhuis Museum

Het Polderhuis heeft het initiatief genomen om een beeldengroep in silhouetten vorm van aanstormende commando’s in diverse houdingen, op de zeedijk van Westkapelle, realiseren. Omdat er bij de landing in Westkapelle zeven landen waren betrokken, zullen we de commando’s van die betrokken landen eren door per land een sculptuur te laten maken. De sculpturen worden gemaakt van circa 2 cm dik cortenstaal en worden bij de andere oorlogsherinneringen stormvast in de zeedijk verankerd. Recent hebben we een mock-up geplaatst die een indruk geeft van het beoogde monument.

Help je mee het monument te realiseren?

De Provincie, de gemeente Veere en het Waterschap hebben al positief gereageerd. Maar we willen ook graag de anderen betrekken bij de totstandkoming van het invasiemonument. Het verloop van de oorlog is in Westkapelle desastreus verlopen. De mensen waar het een herinnering voor is, ontvallen ons langzaam. Het is belangrijk dat we de geschiedenis levend houden en dit doorgeven aan de volgende generaties. 

Doe een donatie

We hopen op jullie steun om dit stuk geschiedenis met een prachtige beeldengroep neer te kunnen zetten. Doneer direct of maak een donatie over naar: NL14 RABO 011 496 1875 (o.v.v. Invasiemonument).